Rétesvonat logo
Rétesvonat zászló

Rétesvonat - látványsütöde
rendezvényekre, fesztiválokra

A Rétes és a Vonat

Rétesvonat logo

A rétesről

A szerencsések, mint magunk is, még láthatták vidéken a nagymamát és a nagynéniket, amikor családi ünnepekre, lakodalmakra készült a hatalmas húzott rétestészta, ami minden oldalon lelógott az asztalról. A 6-8 féle édes és sós töltelékkel betekert hosszú „kígyók”, először az asztalon tekeregtek, majd egyik a másik után betekergett a sparhelt sütőjébe, hogy frissen sülve, messzire illatozva kerüljön a családi asztalra. Magyarországon több mint 500 éve, a török hódítással került hazánkba a baklava mintájára készített sütemény, mely igazi tündöklését az Osztrák-Magyar Monarchia idején érte el, amikor igazán elterjedt a Kárpát-medence teljes területén, egészen Szerbiáig. A 19. század elején még a párizsi Ritz Hotel étlapján is szerepelt „retes hongrois” becsületes néven. A szomszédos Ausztriában is ismerik, és sütik a mai napig, ott a „strudel” nevet kapta a germán keresztségben.

A vonatról

A magyarországi vasutak története is a XVI. századig nyúlik vissza, amikor a magyar bányákban dolgozó német bányamérnökök használni kezdték a fából készült nyompályán haladó csilléket. A vasút is, ahogy a rétes a monarchia idején érte el a mai ismertségét és kezdődött az igazi szárnyalása. Az első utasokat is szállító vasútvonal, Pest és Vác között 1846 július 15.-én indult meg.

A Rétesvonatról

A kárpát-medencei különleges gasztronómiai hagyományokat tisztelve és megőrizve született meg két igazi vendéglátós szakember és egy ügyes kezű mesterember közreműködésével a RÉTESVONAT, amely egyedülálló módon ötvözi a rendezvényeken és fesztiválokon a látványosságot és a megfizethető édes vagy sós finomságot az egész családnak. Gyerekek és a percek alatt gyerekké váló felnőttek önfeledten nézik ezt a közel 10 méter hosszú pályán mozgó vonatot, amely amerre elhalad, frissen sült rétest hagy maga után. A mozdony pedig vígan eregeti a forralt bor gőzét a kéményein keresztül, amely biztosan párát csal a sorban álló apukák szemére.

Piribusz

Piribusz logo

Mi is az a Piribusz?

A PiriBusz, egy különleges gasztronómiai eszköz, mely egy nyitott turistabuszt formáz, melyen a turisták a gyerekek legnagyobb örömére vidám plüssállatok. 

A PiriBuszban süthető a kolbásztól a grillhúsokig bármilyen finomság, ami egy normál sütőben megsül. Hőfoka akár 260 fokig állítható digitálisan, a sütőtepsi pedig 30*50 cm méretű.

Nem csak rétes...

Miket sütünk a Rétesvonatvan és a Piribuszban?
Természetesen Rétest de még sok minden mást is, édes és sós süteményeket, húsételeket stb.
Rétesek
Bakter Batyuk
Grill Kolbászok
Rétes
Kézzel készült, egyenként tésztába csomagolt réteseinket frissen készítik cukrász mestereink a rendezvények előtt. 
A Rétesvonatban vagy a PiriBuszban a helyszínen sütjük készre a vendégeknek. 
Legkedveltebb ízeink a túrós, meggyes, mákos, almás és a hagyományos sós-borsos ízesítésű káposztás rétes.
Bakter Batyu
A BB egy általunk kitalált street-food egytálétel. Kelttészta (kenyér szerű) kosárkába töltrünk különféle sós szaftos töltelékeket. 
A frissen megtöltött batyut reszelt sajttal a tetején, a Rétesvonatban, vagy a Piribuszban sütjük készre a vendégeknek. 
Legkedveltebb töltelékeink a Csilis-babos, a Pestós-csirkés, Szalonnás-póréhagymás.
Piribusz
Házi, vékony bélbe töltött grill kolbászaink szakavatott hentes mesterek kézműves remekei. 
A kolbászok, csak a PiriBuszban sülnek, és friss kenyérrel, mustárral, BBQ szósszal kínáljuk a vendégeknek a rendezvényen. 
Legkedveltebb ízeink magyaros, merguez (marhahúsos), bajor, fokhagymás.

Technikai adatok

Piribusz logo

Rétesvonat

Helyigény: 3 × 12 m
Sík terület lehetőleg szilárd burkolatú, de lehet füves is teherautóval a terület mellé lehessen állni (legalább a lepakolás idejére)
Energiaigény: 1 × 16 A
Vonat mozgató motorjához és a hűtőgépnek.

Piribusz

Helyigény: 3 × 12 m
Sík terület lehetőleg szilárd burkolatú, de lehet füves is teherautóval a terület mellé lehessen állni (legalább a lepakolás idejére)
Energiaigény: 3 × 16 A
A sütéshez, a mozgató motorhoz és a hűtőgéphez.